Fotograf v karanténě

Každý, kdo kreativně tvoří, píše, maluje či fotí , ví, že múza nepřichází jednou za čas, aby umělce políbila a on mohl světu předat svůj dar. Je to o každodenním tréninku. Každý den si k tomu sednout, možná překonat to, že se nám nechce, že nemáme náladu,  že to zrovna není nutné, vždyť to mohu nafotit i zítra, že jo?  Omyl, musíte denně (nebo alespoň denně, když to jde). Možná, že spisovatel si dál v omezených podmínkách píše podobně jako v časech, kdy bylo vše "normální".  Ale třeba taky ne, pokud byl zvyklý psát si v denním šumu kaváren. A co Ti, kdo malují? Netroufám si uvažovat nad tím, jak ovlivňuje karanténa je.

Portrétní fotograf má v situaci, kdy je zakázáno se mezi lidmi stýkat, minimálně dvě možnosti. Pokud chce, aby se dál ve své "disciplíně" vzdělával, zdokonaloval a třeba výsledné fotografie do budoucna použil, musí fotit. Ale koho?  Buď fotí sám sebe a vzniká mu skvělý projekt "Autoportréty 2020/2021", který si v roce 2022 při velkém optimismu vystaví na své narozeninové oslavě nebo má v rodinně někoho, kdo je ochoten mu pózovat. Ne jednou. Často. Velmi často. Věřte mi, takových je málo.

Moje modelka (ano, já mám modelku) musí mít čas. Zároveň si ale hlídáte přirozené světlo, při kterém chcete fotit. A tak čekáte, než skončí online výuka, než modelka vyvenčí psa nebo ukončí skautskou schůzku na dálku.  Než si umyje vlasy, dozívá, nechá se přesvědčit, že focení s kšiltovkou v jejím životním úseku, kdy kšiltovky vážně nenosí, není nic proti její osobnosti. V zimě je to o nervy, brzy je tma. A pak se modelce třeba vůbec nechce. Ale to je hračka , máte v rukávu tisíc a jednu motivaci.  Nejlepší je pobavit jí hned v úvodu nápadem.  Ale ruku na srdce. Práce s vlastním dítětem (ano, jedná se o moji dceru) , je často ta nejkomplikovanější.  Kdo učil své dítě lyžovat, ví, o čem mluvím. Někdy je všechno špatně.  Ale konec výmluv, jde se fotit! Skvělé je, když své denní pózování překlopí ve výhodu - mám super fotky na instagram (halelujah, díky za IG).

Nesmíme ztrácet naši radost. Bez ní se nedá žít. Mou radostí je focení a zaručeně mě drží nad vodou. A tak děkuji mé dceři za její velkou podporu. Jsem vážně vděčná. A abych ji naprosto nezdecimovala, přihlásila jsem se do různých kurzů. Například do kreativních fototechnik od PPSOP, ale o tom až příště.

  • FOTÍM V ATELIÉRU I VENKU

  • POMOHU VÁM VYTVOŘIT KRÁSNÉ RODINNÉ FOTKY 

  • BERU VÁS TAKOVÍ, JACÍ JSTE

  • VÍM, ŽE SE NERADI FOTÍTE

  • UMÍM PRACOVAT S DĚTMI I DOSPĚLÝMI

  • CHCI, ABY VÁS TO BAVILO

Ozvěte se mi!

Ať můžeme nezávazně probrat, co chcete nafotit